EsittelyKati   


 Olen ollut lapsesta asti todella eläinrakas, ja kotonani on aina ollut koiria. Ensimmäinen koiraystäväni oli isäni harmaa norjanhirvikoira Rippe. Ensimmäisen ikioman koirani hankin keväällä 1999, kun sain pitkäkarvaisen collien, Jassin. Shelttihaaveeni toteutui ystävänpäivänä 2003, kun Lilla muutti kaverikseni opiskeluasuntoon. Sheltit veivät mukanaan ja vuoden  päästä Lillalle hankittiin seuraksi Helmi, joka tuli minulle sijoitukseen. Sheltit  hurmasivat minut ihanan luonteensa, kätevän kokonsa ja kauniin ulkomuotonsa  vuoksi. Nyt en osaisi enää mitään muuta rotua kuvitellakaan, koska sheltissä on kaikki palaset kohdallaan! 
 
 Kasvattajan peruskurssin kävin alkuvuonna 2003 ja samana kesänä minulle  myönnettiin kennelnimi Jelisan, jonka keksin yhdistämällä toisen nimeni Elisan ja  Jassin nimen alkukirjaimen. Ensimmäiset Jelisan-shelttipennut syntyivät syksyllä 2006. 

 Ihanteenani on hyvärakenteinen sheltti, jolla on kaunis pää ja oikeanlainen, suloinen ilme, pitkä kaula ja vahva luusto. Ihannesheltilläni on tasapainoiset kulmaukset ja se liikkuu sulavasti, pitkällä askeleella. Väreistä pidän eniten blue merlestä. Puhtaan hopeansininen sheltti on silmiähivelevän kaunis!


Oikeanlainen sheltin luonne on pidättyväinen vieraita kohtaan, mutta ei arka. Sheltti on iloinen, reipas, älykäs ja aktiivinen koira. Se haluaa olla aina siellä missä omistajansakin. Niinpä se kulkeekin aina perässä - vessaankin se haluaisi tulla mukaan. Sheltti onkin oikea rotu sellaisille ihmisille, jotka haluavat koiran olevan aina läsnä: nukkuvan silloin kun omistaja on paikallaan, mutta valpastuvan heti kun jotakin tapahtuu.


Perheessämme on minun ja mieheni Antin lisäksi kolme tytärtä ja yksi poika: Milka (2006), Selja (2007), Vilja (2011) ja Jouka (2018). Lisäksi meillä on paljon muita eläimiä, joista löytyy lisätietoa ja kuvia Kotimme Kaurapelto -sivulta. Mandi, Candy, Saga, Tilda, Tinga ja Helmi syksyllä 2008. 

B-pentuja: Mandi, Zelda ja Aatu. 

Kennel Jelisan
 
 Kasvatamme pienimuotoisesti kotioloissa shetlanninlammaskoiria, pääasiassa värejä blue merle ja tricolour, mutta pari tan-väritöntäkin on sattumalta syntynyt. Tavoitteenamme ei ole kasvattaa määrällisesti paljon pentuja. Pentuja syntyy vain tarkkaan harkituista  yhdistelmistä. Haluamme, että meillä syntyvät pennut saavat mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämään ihmisen parhaina ystävinä. 

 Olemme Suomen Kennelliiton, Shetlanninlammaskoirat ry:n ja Suomen  harmaahirvikoirajärjestön jäseniä. Olemme allekirjoittaneet Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja noudatamme rotujärjestön jalostusohjesääntöä. Pyrimme käyttämään jalostukseen koiria, jotka täyttävät jalostusohjesäännön mukaiset  jalostusyksilön vähimmäisvaatimukset. 


 Pyrimme kasvattamaan terveitä, hyväluonteisia ja ulkomuodollisesti  rodunomaisia koiria. Käytännössä on siis ihannetilanne, että kasvattimme kanssa elämä on mahdollisimman helppoa niin luonteen ja käyttäytymisen kuin terveydenkin puolesta, ja kaiken lisäksi koira on vielä kaunis katsella! Käytämme jalostukseen vain hyväluonteisia, reippaita ja rohkeita koiria, jotta pennuilla olisi mahdollisimman hyvät geenit luonteen puolesta. Toki uudella omistajalla on iso merkitys sosiaalistamisessa ja lopputuloksessa, millainen koirasta sitten tulee. 


Elinvoimaisuus on myös tärkeä jalostuskoiran  kriteeri, sillä vain elinvoimaisten koirien jalostuskäyttö on mielekästä.  Tavoitteenamme on koiran kokonaisvaltainen terveys. Ihanteellista on, jos elämä koiran kanssa on niin helppoa, että eläinlääkärillä tarvitsee käydä vain rokotuksilla. Haluamme kasvattaa koiria, joista on paljon iloa omistajilleen pitkäksi aikaa. 


Pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisinä rekisteröityinä, useasti madotettuina, eläinlääkärin tarkastamina ja tunnistusmerkittyinä mikrosirulla. Sheltin pennut myös silmäpeilataan ennen luovutusta. Pennut saavat mukaan kansiollisen hoito-ohjeita ja pentupakkauksen, jossa on mm. tuttua ruokaa. Uudet shelttiharrastajat liitämme myös Shetlanninlammaskoirat ry:n jäseniksi.


Haluamme tarjota pennuillemme mahdollisimman hyvät lähtökohdat reippaiksi pikku shelteiksi kasvamiselle. Meillä ei ole erillisiä kenneltiloja, vaan pennut syntyvät makuuhuoneessamme ja laajentavat sieltä reviiriään kotonamme, kunhan alkavat liikkua. Pennut ovat mukana kaikessa normaalissa elämässä ja tottuvat jo pieninä erilaisiin ääniin, lapsiin sekä automatkoihin. Ne ulkoilevat ja leikkivät myös muiden koirien kuin emänsä kanssa. Myös Marmeladi-kissa tekee tuttavuutta pentujen kanssa. 


Myymme pennut ensisijaisesti lemmikiksi ja perheenjäseniksi, emme harrastusvälineiksi. Pennut myydään vastuuntuntoisiin, aidosti rodusta kiinnostuneisiin ja aktiivisiin koteihin. Aktiivisuus tarkoittaa erityisesti koirasta aktiivisesti välittämistä ja huolehtimista, mutta mielellään myös aktiivista elämää: olipa se sitten jonkin lajin harrastamista tai ihan vain muuten monenlaista touhua ja virikettä koiralle. Shelttihän rakastaa kaikenlaista tekemistä ihmisten kanssa! 


Haluamme, että kasvattimme pääsevät sellaisiin koteihin, joissa koira halutaan käyttää terveystutkimuksissa aikuisiällä. Perustutkimukset eivät ole vain jalostukseen käytettäviä koiria varten, vaan kaikkien terveystulokset ovat rodun ja jalostukseen käytettävien sukulaisten kannalta arvokasta tietoa. 


Rodun arvostamista on muun muassa se, ettei sheltin turkkia ajella. Pitkä turkki on jalostettu sheltille sen rodunomaista käyttötarkoitusta varten, ja se myös suojaa koiraa kaikenlaiselta säältä, niin pakkaselta, tuulelta, sateelta kuin helteeltäkin. Jos haluaa lyhytkarvaisen koiran, kannattaa valita jokin toinen rotu. 


Haluamme olla mukana kasvattiemme elämässä myös sitten, kun pennut ovat uusissa kodeissaan, joten toivomme, että pennunostajat ovat valmiita pitämään yhteyttä. Pennun ja jo aikuisen koirankin kuulumisia on aina mukava kuulla ja valokuvat ilahduttavat erityisen paljon. Olemme valmiita tukemaan pennun omistajia kaikin tavoin myös mahdollisissa ongelmatilanteissa. Koe- ja näyttelykäynneissä avustamme tarvittaessa mielellämme!
                                   Helmin kanssa kehässä Tuusulan erikoisnäyttelyssä 2009.